Ok! Razmišljam, če bi si zaslužilo svoj topic, ampak naj bo zaenkrat tu. Odkrila sem VigeVageKnjige
https://vigevageknjige.org/. Kaj je to, me vprašate (in če ste samo zamahnili z roko, kao kje sm bla zadnjih n let, da to je splošno znano dejstvo, vas bom tepla, ker niste povedal!!)? Naša neodvisna založba, ki izdaja stripe in risoromane. In jst sm tolk navdušena, da moram delit to s svetom!!!
Risoromani (njihova skovanka za graphic novels) tekmujejo tudi za besedo leta 2018, btw!
Kakorkoli že. I am super excited!! Zase sem naročila tri dela, za nečake dva, ki sta primerna za otroke, ki se učijo bralnega razumevanja.
Začela sem s
Peščenim gradom, ker je sci-fi, in ajd, dejmo začet na relativno domačem terenu. Stvar je dobila nagrado za sci-fi risoroman leta 2011 v Franciji.
Kratek opis s spleta:
Letalo v letu, denimo, ali ladja sredi morja – konstelacija potnikov na krovu je neponovljiva, edinstvena; točno ti ljudje ne bodo najbrž nikoli več delili istega časa in prostora. V tej ideji je nekaj vznemirljivega, hkrati pa vzbuja tesnobo, saj nujno evocira minljivost. Na tovrstni točki iztaknjenosti gradi Peščeni grad: na morski obali se na lep poletni dan naključno sreča nekaj ljudi. V naslednjem hipu jih poveže zanimanje za truplo, ki ga naplavi morje. Kmalu presenečeni ugotovijo, da so se znašli v zanki, v pasti, iz katere verjetno vodi le en izhod. Kako se bodo, vsak zase in kot skupina ljudi, odzvali?Top zadeva, super narisana (na VVK lahko vidite tudi kakšno stran iz knjige), požreš na mah. Nenavadna zgodba, nekako celo branje čutiš nelagodje ob dogajanju.
Nadaljevala sem z draguljem.
Prepovedani sad. Če obstaja seznam knjig, ki bi jih moral čisto res vsak prebrat, pa najbrž bi moralo biti kakšno obvezno čtivo v srednji šoli, je to za na ta seznam, majkemi. Spet z njihove strani:
Osnovno vprašanje te knjige se glasi: “Ženski spolni organ – kaj je to?” Že spričo dejstva, da obstaja delo – in povrh vsega še risoroman – na to temo, se dvigne marsikaka obrv, kar zgolj še enkrat več potrjuje, da in zakaj ga nujno potrebujemo; tudi v slovenskem prevodu.
Prepovedani sad (Kunskapens frukt, 2014) namreč zgodovinskim, medicinskim, psihoanalitičnim in sociološkim teorijam, vobče sprejetim dejstvom ter bradatim in kosmatim mitom vsem po vrsti natakne – narekovaje.
Gre za risoroman, ki angažirano ter duhovito zastavlja bistvena vprašanja. S prepletanjem številnih ključnih tem, denimo (zgrešenih) interpretacij ženske želje in užitka ali strahu in predsodkov zoper menstruacijo, razloži razliko med pojmoma vagina in vulva, se obregne ob Rajski vrt, kalibre freudovskega tipa, dejansko velikost ščegetavčka ter moško prevlado – tudi s sodobnimi referenčnimi točkami.Genijalna zadeva. Fair warning: knjiga bo počasi pošla, zdaj gre v donatis (kar ni ponatis in je manjše število izdaj!) in pol je to to. Totalno priporočam.
In kaj me še čaka?
Rdeča Rosa, biografija Rose Luxemburg v risoromanu. A NI TO TOTALNO BEYOND AWESOME?!?! Risoroman imamo o življenju Rose Luxemburg!
Rosa Luxemburg (1871–1919) ni le ena največjih ikon politične levice, marveč tudi izjemna ženska, borka za pravice žensk in revolucionarka, ki je ključno zaznamovala svoj čas. Vpliv njene filozofske misli, ki je prežemala vse elemente njenega življenja, se skoraj sto let po njeni smrti odločno krepi.
Tako njeno razumevanje ekonomskih procesov v družbi kot njen neomajni boj zoper vojno je z osupljivo natančnostjo mogoče prenesti v sedanjost, kar le še enkrat več priča o vitalnosti njene kritične misli.V glavnem. Odkritje, ki mi je polešalo mesec.
Seveda je vse ostalo na seznamu želja in počasi a zagotovo dobim v svoje krempeljčke. Če vas zanima, imajo v vsaki sezoni res zanimiva dela, mal pobrskite.
Berete kaj risoromane, ki niso stripi, sci-fi ali mange? Kakšno pripročilo?