Čisto resno, škratje kronike niso bile mišljene kot menjava za orčje kronike. Bilo bi super, če bi se še zmeraj pisalo oboje. Saj razumem, da za kakšno številko zmanjka časa, res, ampak ne mi zdej dat kronik na led, zato ker so škratje pridni, že tako smo orčjo stran opustili.
Če je motivacije za orčje kronike zmanjkalo, se lahko zmeraj kaj drugega zaštarta. Burek, ti si čist v sci-fiju, če dobiš kakšen navdih, jst sm ful fan tvoj zgodb, jih z veseljem objavim. Gaarg, če ti ni do pisanja (čeprav si napisal PRVI del lepega orka, btw, fajn bi bilo dokončat
), lahko zmeraj kaj narišeš. Pa ni treba narest megalomanske naslovnice. Vmesnih ilustracij tako kronično primanjkuje, da jih pravzaprav ni več spljoh in vse kompenziramo s fotografijami. Ki so sicer odlične, ampak verjetno mi ni treba posebej izpostavljati, da je SZjka črnobela in da imamo v večini težave s pretemnim tiskom fotografij, ki so že tako ali tako črnobele in ki ste jih že tako ali tako videli na facebooku. Ne vem, kolk ti je do tega, in nasploh tistim, ki radi rišete, ampak navdih lahko zmeraj črpate iz samih SZjk. Uvodnik nima nobene ilustracije ali okvirja, kazalo tudi ne, Stojanovi kuharski podvigi prav tako ne (pa bi lahko bilo miljon risb na kuharijo), vedno so neka poročila prisotna, zakaj ne bi narisal enga orkca, ki sedi na kamnu in bere en ornk zvitek, ki se mu valja po trati in je čist not? Al pa hobita, ki sedi v naslanjaču, kadi pipo in prepisuje recept v svojo kuharico?
Ne vem, tko, na mimogrede risbice, na random prizori. V stilu wroclavskih škratkov, ki so skriti po celem mestu, pa vsi kaj počnejo na random:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82aw%27s_dwarfsSaj ne pravim, da je mus, an, pa tud ne pravim, da je nujno, da se riše. Lahko se piše, lahko je neki čist norega in posebnega, mene je takrat Kai vrgla na rit s tisto genialno blackout poetry, se pravi se res da zmeraj kaj tako ustvarit, da vam ustreza tud način ustvarjanja. Maketarji, zakaj ne bi naredili "making of" prispevka. Ko delaš maketo, sam sproti na kratko opišeš, kaj počneš in je to prispevek. Pisanje ni treba da zgleda tko, da se rabiš usest za 5 ur in pisat, kot da si plačan za to in dat cel lajf na hold za cel popoldan. Zarad mene napište haiku medtem ko čakate na bus.
Bilo bi res fino, da se kaj novega vplete v szjko. Slabih predlogov ni. Preden greste v ustvarjanje, lahko zmeraj napišete mail ali sms, kaj se vam plete po glavi, če hočete dobit nek štempl, da je to ok. Malo je stvari, ki ne bi bile ok, in te zmeraj predebatiram z avtorjem. In brez vsaj mal bolj angažiranih članov bo mal težje držat SZjko v nekem zagonu, sploh zato, ker se bodo tudi najbolj aktivni pisci sčasoma izčrpali in se jim pač ne bo dalo več. Seveda tudi ni treba da če enkrat objaviš nekaj v SZjki, da potem VSAKO SZjko nekaj objaviš. Ni pogodba, podpisana s krvjo. Hočem samo rečt, da mislim, da lahko vsak nekaj na dve leti priprav, da glasilo ne rabi 30 rednih prispevkarjev, in da je prispevek lahko izdelan na način, ki vam ustreza za ustvarjanje.