Glede vezenja - ne bom rekla, da se ful spoznam, ampak rada pa vezem, in bi povedala naslednje:
- je ful bolj zamudno od slikanja, ne samo, ker v bistvu vedno šivaš po črti samo po par milimetrov na šiv, temveč tudi zato, ker lahko samo en veze naenkrat eno blago (razen če bi bilo gigantsko) - barva lahko več ljudi okrog ene mize, vezt ne morejo, ker je treba blago v roki držat in ga morda celo obračat;
- če se gre res v to, priporočam vezenje samo po črti, ne "barvanja". Tisto traja tisoč let in treba je poznat vbode, da se pravilno zapolni površina;
- zaradi preprostosti bi priporočila navaden stični vbod (to je ravna črta brez presledkov), s tem da ga jaz delam narobe, z druge strani, ker mi je zadnja stran lepša (tut taki mormo živet);
- jaz sem ponavadi vezla s sukancem, drugače se pa za to uporablja prejice (mi smo rekli "pavlice" včasih), sam te so ful drage, ker jih veliko rabiš (kratke so). Ma gre tut z volno;
- vezenje potegne blago skupaj, ne glede na to, kako previden si;
- nit mora bit podobna blagu po lastnostih - recimo če boš blago pral, mora bit taka, da ne bo niti skup potegnilo, če ga boš likal, taka, da prenese temperaturo (sem mela en umetn srebrn cvern enkrat, ki res ni bil narejen za likanje, ga je sam scvrlo
);
- ful je potrebna potrpežljivost.
Kaj rabiš:
- nit, doh, v primerni barvi in dolžini (ta je odvisna od šiva, za stični vbod rabiš recimo dvojno dolžino že samo na blagu, plus vse, kar pride odpadka in vozljanja in napak - torej v resnici vsaj trojno dolžino
);
- iglo, ki je primerna za nit, ki si jo nabavil (ne škodijo rezervne igle);
- nista nujna, sta pa fajn: naprstnik (ker se boste zbadali, garant) in obroč. En obroč jaz imam, ni pa ful velik. Samo to ni tak problem, se ga pa večkrat prestavi;
- škarje.
To je po mojem vse.
**
Glede motiva bi priporočila nekje Gil-galadov grb, pa kak napis (tengwar, latinica, angerthas?)?
Pa seveda sam napis, da smo Slovensko Tolkienovo društvo.