Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad

Dune

Boki · 9 · 1520

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Z malce sreče se bomo kmalu omastili z novim Dune. Glede na udeležene, je upanje, da ne bo še en ščiš.
https://www.youtube.com/watch?v=8g18jFHCLXk
Delaj dobro!

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
Zgleda bolj zabaven, kot un prvi trailer, še zmer ima pa premal vzdušja za Dune. Meh.
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”
-Moran Cerf, neuroscientist

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
Js sicer nism nek hud fan franšize, ampak trailer zgleda kul. Tko da se filma veselim ene tok kot povprečnga marvelskega blockbusterja. Medium. :D
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Burek Legolas

• Orki
  • Angmarski kralj-čarodej
  • *
    • View Profile
Jst se pa kr veselim, sam nočem pogledat trailerja. Conundrum!

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Dune (po naše Sipina) ima v literarno razvitem svetu že dolgo brado, začetek ima Abrahama ... Pri nas pa smo šele pred nekaj leti dobili prevod prvega dela in lani prevod tretjega dela. Razumljivo, da znaten del ljubiteljske publike, ki itak ne bere knjig v slovenščini, skomigne z rameni, saj je od angleških (ameriških) izvirnikov že toliko časa (mnogi so takrat zabavali še fotrova jajca in mamine jajčnike). Sam sem se z Dune (konkretno s srbskim prevodom) srečal že pred dolgimi 35 leti kot mulc, ko so bili glede dostopnosti tuje literature čisto drugi časi (po svoje zabavni - firma Šverc Komerc  ....)
A filma zagotovo ne mislim ocenjevati in presojati z očmi nostalgičnega zjebanega prdca, temveč kot visokoproračunski filmski izdelek in če ne bo v film na primeren način vnesel duha prve knjige in bo žele biti politično korekten, zagotovo ne bom zadovoljen (navkljub Denisu Villeneuvu[size=78%], [/size][/size]ki ga cenim in še nima za sabo visokoproračunskega flopa).[size=78%]
Delaj dobro!

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Končno sem se namestil v sedež Cineplexxa in si ogledal Dune v vsej veličini kino platna. Samo tako dobiš pravo izkušnjo. Dune zaradi gigantskih scen in glasbe nujno zahteva ogled na velikem platnu. Glasbena podlaga mestoma spomni na tisto iz leta 1984, enega najbolj popljuvanih (neupravičeno) filmov ZF.
Od ogleda smo največ odnesli tisti, ki smo prebrali knjigo in to en enkrat. Zame osebno je Dune eno najboljših del fantazijske književnosti, pravzaprav tovrstni biser 20. stoletja in njegove zlate dobe ZF. A to je film. Gibljive sličice so drugačen medij in ustvarjalcem je uspelo. Režiser je modro ugotovil, da ne bo ponovil napake letnika 1984, a tisto so bili drugačni časi. Knjigo je razrezal v dve dovolj zaokroženi celoti in prvi film nas pripelje do prve pripovedne prelomnice. Scenografija v marsičem spominja na tisto iz leta 1984, še vedno ima pridih steampunka, kar mi je super. Za vloge so izbrali primerne igalke in igralce, malce so se poklonili politični korektnosti, pri izbiri Dr. Yueha pa so malce zaigrali na politične note, a naj poudarim, da so Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Issac, Jason Momoa, Stephen McKinley Henderson, Stellan Skarsgard, Josh Brolin, Sharon Duncan-Brewster, Javier Bardem, Chang Chen in drugi spodobno opravili svoje delo. Mogoče sem pogrešal več minutaže obeh mentatov, Tufirja Havata in Pitra de Vriesa, a drug medij prinese drugačno minutažo. Harkoneni so v Lychovem filmu izpadli precej psihotični, tukaj so resni v svoji grozljivosti. 
Nekaj je sprememb v pripovedi glede na knjigo, a ker ne gre za dokumentarec o knjigi, spremembe gredo v prid filmskemu poteku pripovedi.
Film vsekakor prekaša klasične junaške filme ameriške superherojske mitologije. A Dune seveda ne moremo primerjati s temi filmi. Gre za popolnoma drugačno predlogo ...
Komaj čakam nadaljevanje in zagotovo si bom omislil svojo kopijo, ko bo na voljo.
Delaj dobro!

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
Men je bil film tud kr všeč! Obrtniško ful dodelan izdelk in tud js se veselim nadaljevanje (za katerga vidm, da j že pozidan).
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Na AMC je bil 10. 12. stari Dune. Še vedno mislim, da sredi 80-tih, ko so mnogi obiskovalci tega foruma še žurali v fotrovih jajcih ali maminih jajčnikih, ni bilo možno posneti kaj bistveno boljše izvedbe Herbertove knjige. Mene je vedno zmotilo, da je filmska pripoved ubrala nekaj bližnjic, ki mi niso sedle, a v tistem času ni bilo možno knjige razrezati v dva dvourna filma (pač drugi časi). Nekaj tamkajšnjih domislic sem malce pogrešal v novi izvedbi, saj so se mi zdele po prebrani knjigi bolje narejene. Ne pozabimo, film je drugačen medij od knjige in sam ne jemljem ameriških kritik za suho zlato.  80-ta leta so bili drugačni časi, tudi tehnika je napredovala. A sodobni Dune je seveda precej boljši izdelek od tega starega. Čuti se, da je bil režiser s srcem pri stvari, kar pri starem ni čutiti. A če pomislim, da so se sodobni junaški filmi po stripovskih franšizah zaciklali v kroge neskončnih ponovitev enega in istega ...
« Last Edit: December 16, 2021, 07:03:28 am by Boki »
Delaj dobro!