Username: Password:

Author Topic: Star Wars  (Read 3043 times)

Boki

 • Rajski Oskar
 • ******
 • Posts: 795
 • Karma: +4/-5
  • View Profile
  • Vitezi in Čarovniki
Re: Star Wars
« Reply #60 on: December 16, 2017, 01:49:29 pm »
Premlel sem Zadnjega jedija.
Imamo upornike, ki bežijo z baze? Kljukica.
Imamo jahanje štirinožnih živali? Kljukica.
Imamo super bojno ladjo? Kljukica.
Imamo vajenca oz. vajenko, ki se hoče učiti pri izginulem mojstru? Kljukica.
Se ta mojster najprej upira, da bi učil? Kljukica.
Je vajenec(-ka) šel pokukati tja, kjer je močna temna stran? Kljukica.
Je vajenec(-ka) zapustil mojstra zaradi soočenja? Kljukica.
Imamo bitko za bazo, kjer se soočijo pehota in imperialni hodci? Kljukica.
Je uporniška flota, oziroma, kar je ostalo, šel nekam na koncu? Kljukica.
So se pojavili imperialni vojaki v nekakšnih plaščih, ko baza pade? Kljukica.
Imamo rudnik, ki past postane in je treba z njega bežati s Sokolom? Kljukica.
Ja, vse to smo videli v Epizodi 5, Imperij vrača udarec. Sem izlil nerganje starega prdca? Kljukica.
No, ni tako.
Nikakor ne nergam. Strinjam se, da je Zadnji jedi boljši kos SW kolača, ni pa presežnik, saj niti nema te vloge. Ne bom trosil kvarnike, kajti navkljub mnogim skupnim elementom s (pra)davno E V je E VIII dober kos sage. Osrednji del trilogije dobro spravi od začetka do konca in liki se razvijajo v smer, da komaj čakam E IX. Dilema glede Snokovega porekla je nepomembna (zagotovo smo mnogi pokukali v silne špekulacije, ki se valjajo na You tube in še kje). Kylo je po drugi strani postal izredno zanimiv, recimo s tem, kaj je naredil med  bitko na začetku.Pretrgal je vez s svojim dedom, ko je razbil čelado. Odnos z Rey bo še zanimiv. Zagotovo bo v E IX soočenje, ki bo opravil, kar pač mora. Najbrž nastavki s konca E VIII prekinja vez s prvotno trilogijo. To pokaže tudi admiralka Holdo s svojo potezo. Zanimiv je tudi odnos princese Leie z Poe Dameronom, tudi ta lik je zanimiv.
Leia je čudežno preživela. Jo bodo za E IX digitalno obudili od podzemlja Sile. Yoda je že en takšen tič, ki je zajebaval smrt.
Skratka, film je zelo dober, ni otročji, saj so tisti smešni ptički lepa dopolnitev resnobnosti, ki preveva cel film. Do odlike mu manjka nekaj drobnarij, a to je moje nerganje.
Vsem ljubiteljem fantazije in/ali dobre zgodbe priporočam ogled filma.
Mogoče bagatelca:
Zaradi dela zapleta, videnega v E VIII bom moral spremeniti cca. 150 strani že napisanega v mojih Vitezi in Čarovniki: Vladavina indigo otrok. Ključni del v zgodbi je nesramno podoben videnemu v E VIII, čeprav nisem imel pojma o vsebini, saj sem svoje napisal že cca. 3 mesece nazaj. A ker vem, da  ima slovenska publika svoje zakonitosti, bom vse spremenil, na novo napisal in zavrgel še dodatnih 100 strani, ki se veže na napisano. Nikakor nočem, da name streljate ob izidu knjige z besedami - ukradeno iz Star Wars!
« Last Edit: December 16, 2017, 02:11:43 pm by Boki »
Delaj dobro!

Celebriel Bodičejska

 • Noldië
 • **
 • Posts: 517
 • Karma: +14/-0
 • Fëanor!
  • View Profile
Re: Star Wars
« Reply #61 on: December 16, 2017, 02:20:25 pm »
Kylo je po drugi strani postal izredno zanimiv, recimo s tem, kaj je naredil med  bitko na začetku.

Tole je bilo men ful pomembno, ker v E7 me je Kylo razočaral. Bil je hud, dokler je imel masko gor, taka darthvaderjevska pojava je bil. Potem je pa snel masko in je bil en smrkovec (pa ne mislim zato, ker je igralec mlad, samo tak emo je ratal). In kakor mi je bilo tisto njegovo razbijanje z lightsaberjem smešno, ni bilo neki grozeče.
Ampak v tem filmu se pa res izkaže. Nič več mi ne gre na smeh, ko pokaže njegov ksiht.

Zaradi dela zapleta, videnega v E VIII bom moral spremeniti cca. 150 strani že napisanega v mojih Vitezi in Čarovniki: Vladavina indigo otrok. Ključni del v zgodbi je nesramno podoben videnemu v E VIII, čeprav nisem imel pojma o vsebini, saj sem svoje napisal že cca. 3 mesece nazaj. A ker vem, da  ima slovenska publika svoje zakonitosti, bom vse spremenil, na novo napisal in zavrgel še dodatnih 100 strani, ki se veže na napisano. Nikakor nočem, da name streljate ob izidu knjige z besedami - ukradeno iz Star Wars!

Kera bedna situacija. Kaj si pa mel napisano?

Meni se je to zgodilo z Arrivalom, sicer sama zgodb ne izdajam in ne pišem nekaj resno, tako da ni bilo škode, za razliko od tegale pri tebi. Ampak sem imela v glavi nek twist, ki je bil [spoiler za Arrival] povezan z dimenzijo časa točno tako, kot je v tem filmu. Sama zgodba je bila sicer nekaj čisto tretjega, ampak se mi zdi, da je twist postal predvidljiv. In tudi če ga ne bi videl vanprej, bi na koncu rekel, da sem ukradla foro iz Arrivala.
"A king is he that can hold his own, or else his title is vain." Maedhros
"Aran se ya polë yava aranierya hya anesserya alacendë." Maitimo Nelyafinwë

Im Celebriel estannen, im i elleth-e-Gódhellim. Dorthon hîr vi Chimring.

Boki

 • Rajski Oskar
 • ******
 • Posts: 795
 • Karma: +4/-5
  • View Profile
  • Vitezi in Čarovniki
Re: Star Wars
« Reply #62 on: December 16, 2017, 03:52:26 pm »
Imel sem napisano, da je Boris po poroki dojel, kdo je Elejla in se je potem, navkljub komaj rojenim otrokom, odločil za soočenje. Marko in Berta sta mu odsvetovala neposredno soočenje. Marko mu je razkril, da je v identiteto slutil že takoj na začetku, zato ga je podpiral, ko so bili vsi proti. Boris, jezen, ker se glede konca sveta pravzaprav ne motijo tako ali drugače povezani z Elejlo, se odloči. Najbolj ga zbode, ker mu razkrijejo, kaj je Pemej. Tako poln jeze se poda domov in mu seveda spodleti, saj je Elejla fundamentalni del gostega vesolja. Nastavke za to pišem v uaključku trilogije o Vesoljnem carstvu. Postavi ga pred skušnjavo, a zadnji hip se izmuzne. Marko in Berta izkoristita dvoboj Elejle in Borisa ter ugrabita enega od otrok.
Tega nikakor ne morem pustiti in sem za lastni arhiv odrezal od napisanih 400 strani kose, ki skupaj obsegajo 220 strani. Zgodbo bom raje zapeljal v precej bolj tvegano smer. Seveda bo še naprej zgodba o padcu zahodne parlamentarne liberalne demokracije, a bo malce drugače.


Seveda se glede Kyla popolnoma strinjam. Ta del jim je dobro uspel. Mogoče je bilo zanimivo soočenje Luka in Kyla, strica in nečaka. Pokazalo je slabost temne strani - zaradi strasti Kylo ni opazil, da je Luke projekcija, saj ni puščal sledov na tleh. Podobno slabost se je pokazala še v Snokovi dvorani, ki je stilsko pristen odvrtek nacistične ikonografije (specialty by Darth Adolf Hitler). Mogoče se je boj, ki seje tam odvil, zdel nelogičen, a ima logiko (kot še nekaj stvari). Heker pa je odigral del vloge, ki jo je imel v E V Lando Calrissian - pač biznis.
Delaj dobro!

Pepi

 • Zlorabitelj palantirjev
 • ******
 • Posts: 808
 • Karma: +25/-1
  • View Profile
  • Diversi diversa putant
Re: Star Wars
« Reply #63 on: December 19, 2017, 08:55:22 am »
Ajajaj. Včer gledu. Nism baš impresioniran. Najprej par stvari, k zadevajo samo projekcijo in generalno kino izkušnjo -- k jim res nočm dovolt, da bi mele kakršn kol vpliv na moj vtis o filmu, ampak vseen (ni pomagal). Ne vem, a se je sam men zdel, al se je vmes ene parkrat zamenjala resolucija. Tko, slika se je za moment mal stisnla in nazaj. Podnapisi so bli po-raz-ni. Ene žvali, k se pojavjo na neki točki in k jih eden izmed likov imenuje, so naši prevedl v "vesoljske konje". Boli jih đoko. Maz Kanato so ruknl v moški spol. Sam za filing. Še najhujš je pa mogoče to, da je zvok na momente hrešču k svina.

Še mal spoilersko ...
Spoiler: show

Js nisem bil preveč ustrašen, ko je zadevo kupu Disney. Epizoda 7 me je navdušla in ko je enkrat pršu Rogue One, sm prestavu v; "Hvala bogu, da je prevzel Disney!" Zdj moram it pa en korak nazaj. Mal preveč so skarikiral vse skp. Od generala Huxa, do živalc, k se jih bo zdj dal prodajat ... Čeprov mam ta šit rd tok k kdor kol, bi kle mogoče vseen hotu mal več resnosti.


Snoke mi je ena taka zamujena priložnost. Kljub temu, da v svojem kopalnem plašču zgleda k Hugh Hefner ene pol leta po svoji smrti, mi je bil v resnic še kr zabavna verzija Palpatineta in bi si totalno želu zvedt neki njegovga ozadja -- kdo je, zakaj je, kje je bil prej. Okej, sj štekam, da njegova smrt mal osveži opcije za nadaljevanje in character development določenih likov (in da se sklada z "out with the old, in with the new" podtonom, k ga ma film tud sicer), ampak js sm proti. A obstaja šansa, da ga za ep9 nekak sestavjo nazaj? Kylo, sam, po moje nov mogu dost adekvatno zastopat negativcev. Sj je kul, ampak js rabm neko višje zlo. Call me old fashioned.


Kva še -- aja, posebni efekti! Zanč. In spet, totalno lohk cenm, da se poslužjo praktičnih efektov prek CGI (nostalgija, pa to), tm kjer gre. Ampak pr Yodi (vsaj borderline) ni šlo. Pa Lukatov fade out na konc je bil tud zlo "profi". Rezultat takih for je, da maš na konc več nivojev neke "prepričljivosti", kar vsaj men mal zjebe imersivnost.


Mark Hamill ni lih najboljši igravc. Prepričan sm, da vesolje to že ve, ampak js to zdj prvič izjavljam. Isto ne Carrie Fisher (Sila ji naklon lahko zemljo).


Sta bla pa supr nova lika, DJ in Holdo. Oba supr odigrana, zanimiva in upam, da se, vsaj Del Toro, še p-p-p-pojav (čeprov deluje v resnic kot ripoff Landa Carlissiana). 
« Last Edit: December 19, 2017, 02:00:50 pm by Pepi »
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Boki

 • Rajski Oskar
 • ******
 • Posts: 795
 • Karma: +4/-5
  • View Profile
  • Vitezi in Čarovniki
Re: Star Wars
« Reply #64 on: December 19, 2017, 10:17:23 am »
To si verjetno gledal v kakšni dvorani s tehničnimi težavami. Prevodi pa ... zavestno sem jih ignoriral v trenutkih, ko so ustrelili mimo. V Celju se glede tehnične predstave ne morem pritoževati. Lani sem bil razpizden zaradi zgrešenega 3D, letos te težave ni bilo. Je pa tako, da 3D ni prinesel neke dodatne izkušnje. Vse bolj se mi dozdeva, da bodo 3D poslastice, kot je bil Avatar, vse manj pogoste sladice. Vse več je 3D, kjer Z-os dodatno privijačijo in ni isto, kot nativno snemanje v 3D.
Resident Evil je nativno sneman v 3D, a je kot dobra embalaža z gnilo vsebino.
Delaj dobro!

Pepi

 • Zlorabitelj palantirjev
 • ******
 • Posts: 808
 • Karma: +25/-1
  • View Profile
  • Diversi diversa putant
Re: Star Wars
« Reply #65 on: December 19, 2017, 10:19:25 am »
Ja. Bil sm v Kranju, kot že večkrat, pa dozdj nisem mel neke izrazito slabe izkušnje. 2D verzija.
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Boki

 • Rajski Oskar
 • ******
 • Posts: 795
 • Karma: +4/-5
  • View Profile
  • Vitezi in Čarovniki
Re: Star Wars
« Reply #66 on: December 19, 2017, 11:43:31 am »
Zanimivo. V Kranju sem gledal Hobita in je bilo vse OK. Kot sem omenil, mogoče so imeli pri konkretni predstavi kakšno težavo. Verjamem, da tehnična skvarjenost skvari občo izkušnjo.
Delaj dobro!

Mantaur

 • Hubert, gospodar jagrov*
 • ******
 • Posts: 306
 • Karma: +2/-0
  • View Profile
Re: Star Wars
« Reply #67 on: December 19, 2017, 01:03:05 pm »
Kar se tiče podnapisov, so bili meni jezikovno lepo bogati, čeprav jih res ni bilo treba šniclat na toliko koščkov (prednastavljen razpored, morda?). Se pa strinjam s Pepijem, kar se tiče vesoljskih konjev in Maz Kanate.
Curse your sudden  but inevitable betrayal.

Boki

 • Rajski Oskar
 • ******
 • Posts: 795
 • Karma: +4/-5
  • View Profile
  • Vitezi in Čarovniki
Re: Star Wars
« Reply #68 on: December 19, 2017, 08:17:14 pm »

Malce zanimivega iz ozadja.
Delaj dobro!

Boki

 • Rajski Oskar
 • ******
 • Posts: 795
 • Karma: +4/-5
  • View Profile
  • Vitezi in Čarovniki
Re: Star Wars
« Reply #69 on: December 21, 2017, 09:10:23 am »

Resnično sočustvujmo!
Delaj dobro!

Mantaur

 • Hubert, gospodar jagrov*
 • ******
 • Posts: 306
 • Karma: +2/-0
  • View Profile
Re: Star Wars
« Reply #70 on: December 21, 2017, 09:48:14 am »
Ampak samo z dvema.
Curse your sudden  but inevitable betrayal.

gaarg

 • UKumkani Abafileyo
 • ******
 • Posts: 847
 • Karma: +18/-1
  • View Profile
Re: Star Wars
« Reply #71 on: December 23, 2017, 06:48:28 pm »
Pogledal včeraj in mi je bil boljši, kot sem pričakoval.
Strinjam se z večino, kar ste ostali našteli, tako s plusi, kot minusi in nimam več kaj posebnega za dodat.


Razen tega, da bi princesi Leji lahko kupili mal boljše zobe in bi lahko normalno govorila  :P
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”
-Moran Cerf, neuroscientist

Pepi

 • Zlorabitelj palantirjev
 • ******
 • Posts: 808
 • Karma: +25/-1
  • View Profile
  • Diversi diversa putant
Re: Star Wars
« Reply #72 on: December 23, 2017, 07:40:18 pm »
Men je zdj tale video mal pomagu:

"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Zurbag

 • Bom Tombadil
 • ******
 • Posts: 589
 • Karma: +23/-4
  • View Profile
Re: Star Wars
« Reply #73 on: December 23, 2017, 10:45:33 pm »
Tud pogledal včeraj in me je isto pozitivno presenetil, čeprav mi celoten film ni bil oh in sploh. Precej dobrih stvari, ampak čist preveč lukenj :P

Največji plusi so bli Rei-Kylo zgodba, pobeg Upornikov z ladjo ... Največji minusi pa čist nepojasnjen vzpon Imperija, random nelogični dogodki in preveč uporabe Deus Ex Machina.
Looks like meat's back on the menu, booooys!

"Ok prvo vprašanje, kdo so Istari?" by Yibor, 2017

Burek Legolas

 • Orthanc, utrdba zlobnega vešča Sarumana
 • ******
 • Posts: 458
 • Karma: +11/-0
  • View Profile
Re: Star Wars
« Reply #74 on: December 24, 2017, 12:25:22 am »
Jst sem se pri temle filmu končno sprijaznil s tem, da je tehnologija v SW pač bedna. Maš napredno civilizacijo, ki zna leteti po vesolju z nadsvetlobno hitrostjo, ampak najboljši bombniki pa še zmeraj mečejo bombe na gravitacijo, rabiš dva na letalu, da pritisneta en gumb, pa če slučajno enega zadeneš, je velika šansa, da boš uničil vse. Tko pač je. :D

Se pa strinjam s Pepijem o dveh bistvenih zadevah, ki sta res otežili ogled: kakovost slike in podnapisi. Cineplexxu v Kranju je bila ves čas neka dvojna slika - stvari so bile še enkrat preslikane v rahlem odsevu malo nižje. Groza. Pa podnapisi so katastrofa. Faking vesoljski konji, kdo se je to spomnil.