Username: Password:

Author Topic: Knjige, takšne in drugačne  (Read 3242 times)

Boki

 • Angmarski kralj-čarodej
 • ******
 • Posts: 527
 • Karma: +4/-5
  • View Profile
  • Vitezi in Čarovniki
Re: Knjige, takšne in drugačne
« Reply #45 on: December 09, 2018, 11:08:25 AM »
Delo, kot je Dune je bilo težko prevajati. Večkrat je treba v službi tekoče pripovedi skleniti kakšen prevajalski kompromis. Vsebina je precej zgoščena in se mora brati precej pazljivo. Pač poslastica. Danes bi verjetno vse skupaj obsegalo precej večje število strani.  Za ilustracijo - v ZDA imajo delavnice, kjer se učijo pripoved razvleči, a da pri tem ne trpi sama zgodba.
Delaj dobro!

Ulmiel

 • Hubert, gospodar jagrov*
 • ******
 • Posts: 317
 • Karma: +9/-1
  • View Profile
Re: Knjige, takšne in drugačne
« Reply #46 on: December 20, 2018, 05:48:52 PM »
Ok! Razmišljam, če bi si zaslužilo svoj topic, ampak naj bo zaenkrat tu. Odkrila sem VigeVageKnjige https://vigevageknjige.org/. Kaj je to, me vprašate (in če ste samo zamahnili z roko, kao kje sm bla zadnjih n let, da to je splošno znano dejstvo, vas bom tepla, ker niste povedal!!)? Naša neodvisna založba, ki izdaja stripe in risoromane. In jst sm tolk navdušena, da moram delit to s svetom!!!Risoromani (njihova skovanka za graphic novels) tekmujejo tudi za besedo leta 2018, btw! :)

Kakorkoli že. I am super excited!! Zase sem naročila tri dela, za nečake dva, ki sta primerna za otroke, ki se učijo bralnega razumevanja.

Začela sem s Peščenim gradom, ker je sci-fi, in ajd, dejmo začet na relativno domačem terenu. Stvar je dobila nagrado za sci-fi risoroman leta 2011 v Franciji.
Kratek opis s spleta:
Letalo v letu, denimo, ali ladja sredi morja – konstelacija potnikov na krovu je neponovljiva, edinstvena; točno ti ljudje ne bodo najbrž nikoli več delili istega časa in prostora. V tej ideji je nekaj vznemirljivega, hkrati pa vzbuja tesnobo, saj nujno evocira minljivost. Na tovrstni točki iztaknjenosti gradi Peščeni grad: na morski obali se na lep poletni dan naključno sreča nekaj ljudi. V naslednjem hipu jih poveže zanimanje za truplo, ki ga naplavi morje. Kmalu presenečeni ugotovijo, da so se znašli v zanki, v pasti, iz katere verjetno vodi le en izhod. Kako se bodo, vsak zase in kot skupina ljudi, odzvali?

Top zadeva, super narisana (na VVK lahko vidite tudi kakšno stran iz knjige), požreš na mah. Nenavadna zgodba, nekako celo branje čutiš nelagodje ob dogajanju.


Nadaljevala sem z draguljem. Prepovedani sad. Če obstaja seznam knjig, ki bi jih moral čisto res vsak prebrat, pa najbrž bi moralo biti kakšno obvezno čtivo v srednji šoli, je to za na ta seznam, majkemi. Spet z njihove strani:

Osnovno vprašanje te knjige se glasi: “Ženski spolni organ – kaj je to?” Že spričo dejstva, da obstaja delo – in povrh vsega še risoroman – na to temo, se dvigne marsikaka obrv, kar zgolj še enkrat več potrjuje, da in zakaj ga nujno potrebujemo; tudi v slovenskem prevodu.
Prepovedani sad (Kunskapens frukt, 2014) namreč zgodovinskim, medicinskim, psihoanalitičnim in sociološkim teorijam, vobče sprejetim dejstvom ter bradatim in kosmatim mitom vsem po vrsti natakne – narekovaje.
Gre za risoroman, ki angažirano ter duhovito zastavlja bistvena vprašanja. S prepletanjem številnih ključnih tem, denimo (zgrešenih) interpretacij ženske želje in užitka ali strahu in predsodkov zoper menstruacijo, razloži razliko med pojmoma vagina in vulva, se obregne ob Rajski vrt, kalibre freudovskega tipa, dejansko velikost ščegetavčka ter moško prevlado – tudi s sodobnimi referenčnimi točkami.


Genijalna zadeva. Fair warning: knjiga bo počasi pošla, zdaj gre v donatis (kar ni ponatis in je manjše število izdaj!) in pol je to to. Totalno priporočam.

In kaj me še čaka? Rdeča Rosa, biografija Rose Luxemburg v risoromanu. A NI TO TOTALNO BEYOND AWESOME?!?! Risoroman imamo o življenju Rose Luxemburg! 

Rosa Luxemburg (1871–1919) ni le ena največjih ikon politične levice, marveč tudi izjemna ženska, borka za pravice žensk in revolucionarka, ki je ključno zaznamovala svoj čas. Vpliv njene filozofske misli, ki je prežemala vse elemente njenega življenja, se skoraj sto let po njeni smrti odločno krepi.
Tako njeno razumevanje ekonomskih procesov v družbi kot njen neomajni boj zoper vojno je z osupljivo natančnostjo mogoče prenesti v sedanjost, kar le še enkrat več priča o vitalnosti njene kritične misli.


V glavnem. Odkritje, ki mi je polešalo mesec. :D Seveda je vse ostalo na seznamu želja in počasi a zagotovo dobim v svoje krempeljčke. Če vas zanima, imajo v vsaki sezoni res zanimiva dela, mal pobrskite. :)

Berete kaj risoromane, ki niso stripi, sci-fi ali mange? Kakšno pripročilo?

Ulmiel

 • Hubert, gospodar jagrov*
 • ******
 • Posts: 317
 • Karma: +9/-1
  • View Profile
Re: Knjige, takšne in drugačne
« Reply #47 on: December 26, 2018, 11:51:23 PM »
FYI Rdeča Rosa je vse kar sem upala in pričakovala in še več.


Res totalno priporočam. Za naslednjo sezono imajo tudi čist noro hude naslove v nastajanju, prvič tudi risoroman slovenskih avtorjev! Če vas kaj mika, poglejte, lahk tud prinesem da mal prelistate :)

u.

 • Peter Jackson, korenčkožer
 • *****
 • Posts: 206
 • Karma: +9/-0
  • View Profile
Re: Knjige, takšne in drugačne
« Reply #48 on: December 27, 2018, 05:53:55 PM »
Prepovedani sad sem dobila v branje (dokler ne pride moj izvod, ker sem si ga morala takoj naročit. hvala, Berto!). Delim navdušenje! Definitivno knjiga, ki bi jo morali prebrati vsi!!

erunno

 • Ameba
 • *
 • Posts: 19
 • Karma: +0/-0
  • View Profile
Re: Knjige, takšne in drugačne
« Reply #49 on: January 10, 2019, 07:02:54 PM »

Ker imam prepevlike tace, sem na facebooku pripopal preden sem končal svoje poročilo o svoji novi knjigi, bom tukaj ponovni pripoal celotno verzijo (ter za tistih nekaj, ki ne spremljajo naše skupine na facebooku).
[/size]MORTAL ENGINES


Quote
"You aren't a hero, and I'm not beautiful, and we probably won't live happily ever after," she said. "But we're alive, and together, and we're going to be all right.
- Philip Reeve, Mortal Engines
Knjiga je popolnoma nepresenetljivo neprimerljivo boljša od filma, ki je bil posnet po njej. Knjiga je lahko branje, pri 320 straneh ne pretirano dolga. Glavni liki (protagonisti in glavni antagonisti) imajo jasne motivacije (zaradi kondenzacije je prišlo da so v filmu nekateri liki opazno drugačni). Glavni lik ni 30letnik ki se pretvarja da je najstnik ampak je najstnik, ki je kot dobesedni in figurativni zgodovinar ujet v togi razredni ureditvi, kjer ne glede na trud in uspeh bo vedno tretjerazredni zgodovinar. Kot tretjerazredni zgodovinar niti ni mišljeno, da bi imel priložnosti za kakršen koli uspeh, zato raje sanjari. Na slošno se knjiga naslanja na drugi imena svojega žanra (steamPUNK) - tj. distopičen svet, v kateremu so liki igralci, ki so brez moči premeniti ureditve, svet v katerem bo ne glede na trud in uspehe junakov ali negativcev vedno distopičen. V temu primeru je to svet pisočletja po globalni apokalipsi ki je končno prilezel do tehnološke ravni, da se mu lahko v širšem smislu lahko reče stempunk. To svet mestnega darwinizma (ki verjetno namenoma spominja družbeni darvinizem) - za tiste, ki niste videli niti trailerja za film: mesta so celotna na kolesih ali gosenicah in potem večja mesta jejo manjša. Preživeje najmočnejših in podobno. Zelo razsveljen sistem, seveda samo iz vidika veliki in uspešnih in ne z vidika podjarmljenih ki nikoli ne vidijo svetlobe dneva.
Knjigo osebno priporočam, bom kupil še (jih je trije v tem quintetu, plus prequel triologija).