Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad

TV oddaja Cosplay Melee

Bwaze · 2 · 2174

Bwaze

 • Un čist ta mal orkec, k reče: "Kaj ukazuje uč?"
  • Posts: 123
  • Karma: +8/-0
  • View Profile


Kanal SyFy je v marcu začel predvajati nov resničnostni šov o cosplayu z naslovom Cosplay Melee.

SyFy ima s tem že nekaj izkušenj, 2013/14 so predvajali šov Heroes of Cosplay, ki pa ni bil najbolje sprejet, saj se je preveč osredotočal na reality del z raznimi osebnostnimi dramami. Avtorji so v drugem delu vsaj delno upoštevali kritike gledalcev in se bolj osredotočali na prikazovanje izdelav kostumov. Drugače pa je bil šov kar zanimiv, saj so se tekmovalci udeleževali večjih cosplay konvencij po ZDA.

Cosplay Melee naj bi popravil napake šova Heroes of Cosplay. Format je podoben kot pri Jim Henson's Creature Shop Challenge, če ste gledali - tekmovalci so v delavnici, posamezna oddaja ima neko temo, na katero morajo izdelati kostum, na koncu pa jih ocenijo sodniki in najslabši izpade. Ena od sodnic je cosplajerka LeeAnna Vamp, ki je ocenjevala tudi Vienna Comic Con 2015 (kjer je moj Borg zasedel 3. mesto v kategoriji TV / cinema).

Serije si še nisem ogledal, si bom pa zagotovo. :)

Besser Ritter Wenne Knecht!


Bwaze

 • Un čist ta mal orkec, k reče: "Kaj ukazuje uč?"
  • Posts: 123
  • Karma: +8/-0
  • View Profile

Update, s Celebriel Bodičejsko sva pogledala 4 dele, ki so do sedaj izšli (od 6 v tej sezoni).

Se mi zdi zanimiva zadeva, in predvsem bolj uporabna za krajo kakšnih idej in tehnik kot Heroes of Cosplay, čeprav stvar seveda ni "tutorial". Štirje tekmovalci morajo v 8 urah najprej izdelati po en prop na neko skupno temo, in po ocenjevanju le teh enega izločijo. Preostali trije morajo potem v dveh dneh izdelati celoten kostum. Ker so časovno zelo omejeni, so uporabljene tehnike in materiali dokaj osnovni - EVA pena, worbla, zelo malo je kakšnih ulivanj, kitanj, brušenj in podobnih časovno potratnih zadev. Čisto uporabno za nas začetnike, torej! Zmagovalec dobi 10.000$, kar se ne sliši ful velik (za tolk denarja lahko po mojem worble odnese en človek), ampak to je nagrada za zmagovalca vsakega dela.

Končni izdelki seveda niso primerljivi s profi kostumi, v katere ljudje vložijo na stotine ur, še vedno pa niso ravno za odmet. Sploh 3. del, kjer so izdelovali velika gibljiva krila, je bil impresiven, se mi pa zdi, da so vsaj tu verjetno imeli nekaj pomoči ali predpriprav pred samim izzivom, ker je vseeno ful malo časa za vse, kar so naredili.Skratka, čisto zanimiva zadeva za krasti ideje, serija se res ukvarja izključno s tekmovanjem štirih izdelovalcev kostumov, ni nekega nepotrebnega reality teženja... Žal pa ima prva sezona le 6 delov, in se bo zaključila že ta mesec, tako da lahko le upam na nove sezone.
Besser Ritter Wenne Knecht!