Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad

Globoka razmišljanja in filozofiranja

Moriarty · 90 · 16917

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Pričakoval sem to vprašanje. "Drajsači" so med tistimi odstotki, ki knjig ne berejo niti v e-obliki. Če že, pa moje knjige niso na njihovem seznamu. Opazil sem zanimivost (no, to ni pravilo, ker gre za premalo ljudi, pri katerih sem opazil) ... Nekateri mlajši ljudje res veliko berejo, a drugi popolnoma nič.
V službi opažam generacijske razlike in prej omenjeno apatijo pri mlajših, ki se kaže na več načinov.
Delaj dobro!

Celebriel Bodičejska

• Noldië
  • Ta title izgubim z naslednjim postom
  • *
  • Fëanor!
    • View Profile
Drajsači? Če že berejo, ne berejo tvojih knjig? Nič čudnega, da pišeš sci-fi, ker živiš v njem.

"A king is he that can hold his own, or else his title is vain." Maedhros
"Aran se ya polë yava aranierya hya anesserya alacendë." Maitimo Nelyafinwë

Im Celebriel estannen, im i elleth-e-Gódhellim. Dorthon hîr vi Chimring.

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
Boki a ti uporabljaš kšne te smartphone pa tablice?
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”
-Moran Cerf, neuroscientist

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Seveda uporabljam. In seveda nimam nič proti uporabi. Opažam pa, da nekateri to neprestano drasajo, med hrano, pijačo, hojo ... Ni problem uporabe, problem zna biti količina uporabe. Pa saj ima vsaka dobe svoje. Včasih, ko so se pojavile prve videoteke (s piratskimi kasetami), so nekateri cele ljube dneve zijali VHS kasete ... Tako sem prejšnji teden videl mlado mamico s slušalkami na glavi, ki je v vozičku peljala otroka, starega nekaj čez 1 leto, a otroček je v ročici drajsal po ekranu. Verjetno sem totalni nazadnjak, ker se mi je to zdelo čudno.
Delaj dobro!

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
Mja, sej je mal čudno, če tega ne pričakuješ. Ampak, kot sem omenil - te naprave nas zlahka fascinirajo, ker so narejen s tem namenom, da bodo zadovoljevale zelo pogoste potrebe, vse od ohranjanja stikov, zabave, sklepanja poslov, še več zabave, trivie... Tukaj so in ne bodo šle nikamor, vprašanje je bolj, kaj bomo s tem naredili. Pri sebi recimo opažam, da imam faze, ko se prostovoljno podvržem računalniku in telefonu in ju imam skoz na voljo in tudi skoz uporabljam. Potem si pa vzamem čas za prijatelje ali naravo ali kaj tretjega in takrat mi je kr mal vsiljivo, če MORAM uporabiti telefon za karkoli. Imam pa za razliko od otrok že zgrajen sistem vrednot, ki mi dopušča odločanje, kako bom te naprave uporabljal in to določanje vključuje sobivanje z drugimi ljudmi v moji bližini. Mularija ima danes na to sigurno že malo drugačen pogled, ampak ni nujno, da je zelo drugačen, če je "slabši" bomo pa izvedeli ko odrastejo.
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Kot za vsako drugo stvar, je tudi za "drajs-mašino" pri otrocih potrebna vzgoja. Ne prepoved, temveč zdrava mera nadzora in vzgoje. Aktivni ljudje, mladi in manj mladi imate, kot si lepo napisal, razdelan sistem vrednot. Starši ponekod pretiravajo in prepovedujejo, blokirajo internet in še kaj. To je po mojem mnenju slabo. Prepovedi niso nikoli prinesle nič dobrega.
Delaj dobro!

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
Izvor besede "Cheesy":

"cheap, inferior," 1896, from Urdu [/size]chiz[/size] "a thing," from Persian [/size]chiz[/size], from O.Pers. *[/size]ciš-ciy[/size] "something," from PIE pronomial stem *[/size]kwo-[/size] (see [/size]who[/size]). Picked up by British in India by 1818 and used in the sense of "a big thing" (especially in the phrase [/size]the real chiz[/size]). By 1858, [/size]cheesy[/size] had evolved a slang meaning of "showy," which led to the modern, ironic sense.[/color]

Yibor Železnopesti

• Škrati
  • Angmarski kralj-čarodej
  • *
    • View Profile
A kdo pozna Instant Legolas sistem za lok? Je tematsko, ker je Legolas  :C

Kaj to pomeni za postapokalipso hahaha ali pa lov.

Tko nekak bi si predstavlju, da se škrat loti lokostrelstva.

https://www.youtube.com/watch?v=sy_bJQaD3Uc
Dwarf!

HA!

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
"Let me show you it's features!" tip je kralj! :D
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Mantaur

• Škrati
  • Gledač vode
  • *
    • View Profile
<prisrčen nemški smeh>
Curse your sudden  but inevitable betrayal.

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Mogoče ne veste, čemu so namenjene črvine. Pozabite bližnjice v prostor-času!
Tukaj je razlaga in obenem, od kod dobijo iz 1000 t pomaranč 10.000 t 100 % soka, brez dodatkov vode in drugega.
Delaj dobro!

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
A to še znamo, yo?

"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Kot sem že pred časom napisal na FB, a tudi sem bo legla ta globoka misel:

AMERIČANI IMAJO NEILA ARMSTRONGA, PRVEGA V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA, KI JE STOPIL NA MESEC.
SLOVENSI IMAMO ZDRAVKA POČIVALŠKA, PRVEGA ŠTAJERCA V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA, KI JE SREDI PREKMURSKIH GORIC PIL VODO.
Delaj dobro!

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Ko sem razmišljal o globokih filozofskih temah, sem padel v globoko odprtino kanalizacije.
Delaj dobro!

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant