Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad

Globoka razmišljanja in filozofiranja

Moriarty · 90 · 16967

Burek Legolas

• Orki
  • Angmarski kralj-čarodej
  • *
    • View Profile
Jp, pametni telefoni so po moje največji preboj od interneta naprej.

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Če se ne motim, pametnjakovičev ni v nobenem ZF.
Delaj dobro!

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
V Black mirror so
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”
-Moran Cerf, neuroscientist

Yibor Železnopesti

• Škrati
  • *
    • View Profile
V Black mirror so

:C

Jaz sem mislil že sam prenosni telefon, ne pametnik kajti si lahko kadarkoli iz kjerkoli poklical nekoga ali mu poslal sporočilo.
Res pa je, da je efekt pametnega telefona še toliko večji.

Če se ne motim, pametnjakovičev ni v nobenem ZF.

Ob ogledu Thora 2 z moje liste MCU filmov za ultimate title MCU fangirl sem pomislil ravno na to, v malo drugačni obliki.

Avengerji imajo slušalke
Guardiansi imajo slušalke

Dark Elfi so sicer imeli vesoljske ladije in črnoluknjske granate pred več kot 5000 leti ampak nobenih vidnih slušalk za komunikacijo.
Frost gianti so pač neki ledeni barbari, kolikor so prikazani, brez česarkoli, razen frost maker machine.
Asgardiani so pa ful napredni na nekaterih poljih, sam spet ni nikjer slušalk, telefonov ali prenosov sporočil.
Eni pač nekak vejo da se neki dogaja, drugi ne, edin Heimdall pa itak vse vid in sliši.

Dwarf!

HA!

Burek Legolas

• Orki
  • *
    • View Profile
V Altered Carbon so, pa v The Expanse tudi. V resnici so tudi tricorderji v Star Treku smartphoni, samo malo drugače izgledajo, ker si niso čisto predstavljali, kam bo šel razvoj.

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Black Mirror ni tako stara stvar. Trikoder v Star Trek je precej daleč od pametnjakoviča.
Saj se je del funkcionalnosti telefončičev pojavljal v raznih ZF delih, a v obliki, kakršni jih dane spoznamo in kar se nam obeta, pa ne. V Odiseji 2001 so imeli nekaj, podobno tablicam. Zdi se mi, da ZF, kot podžanr fantazije, že nekaj časa stagnira.
Delaj dobro!

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
Če se lohk še mal obesm na čist ta prvo temo (v tem topiku). Tole je sicer sam eno mal krajše fiktivno delo -- noben esej, nobena razprava -- ampak se (imho) na zlo nekak smiseln in pronicljiv način dotakne konceptov kot so raj, pekel, reinkarnacija, svobodna volja itd. Sm napisu tud tl:dr, ampak ko sm ga prebral za sabo, se je slišu kot slaba reklama za tale nosleep, k je do jaja prima napisan. Priporočam, ipak ni baš dolgo. :)
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Yibor Železnopesti

• Škrati
  • *
    • View Profile
Še eno stvar sem pomislu :) Veliko ČE.

1. Elon Musk in še kdo hoče spravt ljudi na Mars. Ok rečmo, da jim uspe v pod 10 letih kokr napovedujejo.

2. Recimo, da se bo tehnologija še tok razvila, in je BFR tok uspešen, da res zvozjo gor maso materiala, za Mars Mesto 1 in ga naselijo z miljon ljudmi v roku 20- 25 let, dodatnih 15 let od prvih ljudi na Marsu. (ElonMusk time TM.)

Že druga točka je dost, ampak dejmo še eno.

3. Recimo, da je vse tok carsko, da do leta 2050 nardijo še Mars Mesto 2, 3, ...

Vprašanje oz moje razmišljanje:
Za ljudi, k bodo šli gor, bo verjetno kr selekcija. Pametni, uporabne sposobnosti, inovativni, psihično stabilni... (Definitivno zravn ne pridejo ploščatozemeljci, napadalni veganci, kreacionisti, teoretiki zarot, uni s čudnimi odvisnostmi, gosti dr. Phila, uni, k sledijo #popularnomedijsko gibanje itd...)

Kaj mislte, da bo zemlja počasi ratala shit in bo mars postal zatočišče za pametne in dobre ljudi tko k v kšnem ZF filmu, ali bo vse skp malo lepše. Pa tud če bi se to zgodilo šele leta 2100 in mi tega ne vidmo. Nekoč se bo.

Torej Pomoje se bo na Marsu znašel res najboljši material, k ga človeštvo lahko ponudi, medtem ko se na zemlji vse skp lahko počasi slabša in tone vedno bolj proti Idiokraciji ali filmu Elysium.
« Last Edit: May 16, 2018, 07:59:03 pm by Yibor Železnopesti »
Dwarf!

HA!

Burek Legolas

• Orki
  • *
    • View Profile
Fak, huda premisa! To me spominja na une zapise iz pravljic/zgodovine, ko je recimo nek kralj povabil k sebi vse najboljše modrece, mislece in znanstvenike iz širše okolice. Seveda, super zanj, hkrati pa to pomeni totalen beg možganov.

Bo pa po moje bolj verjetno, da bo (vsaj na začetku) pot na Mars ali na druge vesoljske kolonije v prvi vrsti odvisna od globine žepa, šele potem pa od fizične in psihične pripravljenosti.

Tako namreč delujejo stvari trenutno: če hočeš recimo kot turist za ca. 10 dni na ISS, moraš bit pripravljen plačat okrog $30M. (link) Šele potem se lahko začnejo priprave in testi.

Seveda je večina astronavtov profesionalcev, ki so res izbrani na podlagi svojih sposobnosti, ampak kolonizacija bo v prvi vrsti odvisna od finančne podpore, ki jo bo najlažje dobit od bogatašev.

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
Js si z lahkoto predstavljam, da bi šlo "najboljšim naše vrste" isto slabo (al pa še slabš) kot "najslabšim naše vrste".

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
Touché! Ampak! Ta šit ma na vrsto arguably totalno blagodejn učinek. Gledalcem je zabavn, vpleteni se pa bodisi učijo, bodisi izumirajo.  :D

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
Strinjam se z burekom, da bodo na začetku privilegirani bogatejši, čeprav bo zaradi izvedbe misij potrebno pošiljat tudi pametnejše (in pogumnejše!).
Kar mene najbolj zanima je, kako hitro bodo pogruntali, da je mars boring as fuck kamen, kjer nimaš počet drugega kot se furat okol in videt še več kamenja, vmes ko čakaš da se updejta igra na high-tech tablici, ki jo imaš v svojem zap...svoji vesoljski komori. No, za proper znanstvenike najbrž ne tok hitro, ker jim bo to dogajalo, za navadneže pa po moje kar.
Vseeno me to vse kar zanima, poleg psihologije bi blo fino če bi kaj zanimivega skopali. Pa ne mislim kakšnih marsovcev, ampak kakšen čuden mineral ali kaj podobnega #unobtainium
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”
-Moran Cerf, neuroscientist

Boki

• Brez občutka
    • View Profile
    • Vitezi in Čarovniki
Saj veste, kako bo pri reševanju sveta , ali pri podvigu, o katerem (za zdaj) še sanja Elon Musk ... saj smo vsi gledali 2012.
Kakor hitro se bo dalo kupiti sedež v vesoljski misiji, bodo to najprej pripadniki elite, zraven pa bodo stiščali nujno potreben strokovni kader. V 2012 so pokazali, kako se zbira denar (... bojim se, da je številka v evrih ...) za velike podvige, kjer so potrebne milijarde.
Delaj dobro!

Yibor Železnopesti

• Škrati
  • *
    • View Profile
Kolikor vem, so njihove ideje pač na sistem, ko greš enkrat na Mars je to najverjetneje enosmerna karta in postaneš čistokrvni marsovec prve generacije.

Sploh prvih 100,000 ljudi bo gotovo znanstvenega porekla, geologi, biologi, arhitekti, fiziki ni da ni.

Pol pa znajo kšni bogataši z manj uporabnimi sposobnostmi it gor, sam če je gor frišni štart, tud kar se tiče družbe in denarnega sistema, dvomim, da bo doma pustu naftno firmo, k ga dela bogatega, gor pa ne bo imel nič...

MAl omen na začetku zakaj, pol več al manj razlaga od rakete, šele na koncu pa na hitro govori o mestu. V enem drugem pogovoru je omenu mal več o tem , kako bi blo, k so ga spraševal a bi bil on gor kralj al kej :D
MARS CITY

Sicer pa Burek hud link, poznam več takih :D
« Last Edit: May 16, 2018, 08:09:31 pm by Yibor Železnopesti »
Dwarf!

HA!