Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad

Globoka razmišljanja in filozofiranja

Moriarty · 90 · 16968

Moriarty

• Orki
  • Edini prstan, kupljen na Aliexpressu
  • *
  • Isha/Ishwë
    • View Profile
Sem iskala primeren topic, kamor bi lahko postavila par bolj 'filozofskih' vprašanj, katerih se pogosto lotevam oz. veliko razmišljam o njih, pa ga nisem našla. Sem hotla dat pod 'ena tistih debat', pa nisem čist prepričana če spada tja.  :baffle:

Kaj mislite, kaj se zgodi s človekom po smrti? Ne zanima me ravno, kaj pravijo različna verovanja (čeprav, če imate kakšno takšno prepričanje, please do tell), ampak kako si vi to predstavljate? Predvsem ali naša zavest, naš um umre skupaj s telesom ali pa se morda prenese naprej v smislu energije ali reinkarnacije oz. kaj podobnega? Ali zavest poganja naše telo oz. možgane, ali je delovanje naših nevronov v možganih tisto, ki sproducira našo zavest? In kaj je sploh za vas zavest?  :)

Torej rada bi slišala, kako si vi predstavljate te stvari. A se sploh sprašujete o njih in vas ta tema zanima, ali vam je vseeno kaj se zgodi z vami po smrti in si ne komplicirate življenja z razmišljanjem o takih rečeh.

Vrasubatburuk ug butharubatgruiuk!

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
Mene mal straši misel, da bi mogu po smrti žvet še n-krat, v iz iteracije v iteracijo bolj propadajočmu svetu. Z vojnami in nekimi hardkor boleznimi. Je pa to na nek perverzen način fer, ane, glede na to, da je za prihodnost zmer kriva preteklost (pa kle sploh ne mislm karme in zadev, k jih učijo vzhodnjaške religije, k jih v resnic niti ne poznam kej dost). Js načeloma mislm (al pa upam), da je po smrti to pač to. Mi je pa po drugi strani škoda, da se moja prima zavest ne bi kje reciklirala in jo na emocionalni ravni kr težko sprejmem kot del neke masovne produkcije, haha. Tko da ja. Mal se vrtim v krogu -- nimam neke predstave o tem, kako šit lavfa, sm pa o njem (vsaj mal) razmišlju.  :-\

Evo roka za prvi topik, Moriarty!
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Burek Legolas

• Orki
  • Angmarski kralj-čarodej
  • *
    • View Profile
Po moje ko umreš pač umreš. Zavest je posledica delovanja naših možganov in ko se ta neha, se neha tudi zavest. Sori za dolgočasen odgovor. :D

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
Konstantno razmišljam o tem in me mori bolj, kot vse ostalo na svetu.
Ne prenesem misli, da me po smrti ne bo več. Ne verjamem kaj dosti v kakršnokoli obliko posmrtnega življenja, če kaj bolj posmrtno "sobivanje" z vsem ostalim.
Dve misli mi malo olajšujeta vse skupaj. Prva je, da ne poznam/o logične razlage, zakaj se kot posamezniki zavedamo. Kaj je s tem zavedanjem in koliko šteje si lahko vsak po svoje razlaga, meni je samo hecno da sem v ena proti neskončno zadel sebe - bizarno in najbrž fundamentalno neresnična izjava, če jo pogledam filozofsko :amazed:
Druga misel, ki mi pa še najbolj pomaga je pa, da ljudje nismo narejeni za dolgotrajno življenje, ker smo si že tako malo odveč. Če si predstavljam, da se mi stoletja nabirajo psihološke motnje in moram s tem živeti...rajš izberem nič. Seveda dopuščam šanso, da bi se tekom časa tudi kuliral in vse lažje sprejemal vse okoli sebe, ampak hmm. Ane, takoj ko razmišljam take reči pridem do vprašanja "zakaj jaz?". Zakaj bi ravno jaz živel dlje, kot vsi ljudje in ostala bitja do tukaj? Umreti, kot del nečesa je vseeno bolje kot biti sam za vedno?
Fak, huda tema, upam da bomo našli kakšne pozitivne točke v njej!
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”
-Moran Cerf, neuroscientist

Yibor Železnopesti

• Škrati
  • Angmarski kralj-čarodej
  • *
    • View Profile
Realno gledano, smrt pomeni razkroj in konec obstoja.

Bilo bi ql če bi šla duša naprej, ampak ker se noben nič ne spomni bi lahko to dojel, kot blokada prejšnjega življenje, kar je isto kot nič. Kot da na dist posnameš nove windowse ampak ohraniš stare. saj se ne zavedajo drug drugega.

Dwarf!

HA!

Pepi

• Škrati
  • Bifur ali Nebifur
  • *
    • View Profile
    • Diversi diversa putant
Ma ni čist isto (kot nič), ane. Če bi gledu neko tekmovanje v prihodnosti in bi za enga izmed tekmovalcev vedu, da je moja inkarnacija, bi privzeto naviju zanj. Recimo, da mi winsov res ni za nalagat na mašino, k ma ful virusov (če si loh mal sposodm tvojo analogijo) -- zato je men najbolj navadna razlaga v bistvu tud vse, kar hočm.  :C
"Profesor gre levjiga!" - Valentinčič

Zurbag

• Orki
  • Sluga tajne vatre, nositelj plamena Anora
  • *
    • View Profile
Jah tud jaz ne bom imel najbolj zanimivega komentarja: ko umreš, po moje samo umreš kot vsak organizem in se nič posebnega ne zgodi. Tega mnenja sem enostavno zato, ker ni nobenega dokaza, da bi karkol bilo, torej od reinkarnacij do posmrtnega, večnega življenja. Smrt je pač del človekovega "življenja".

That said, o tem pogosto razmišljam in vedno se mi je zdel zanimiv pomen religije, višjih sil in posmrtnega življenja v človekovi preteklosti ter sedanjosti. Čist mi je noro, da se je človek razvil do te mere, da je edino bitje (dejmo rečt, da je), ki si lahko zastavlja vprašanja, kompleksno razmišlja in se nasploh zaveda najrazličnejših stvari okol sebe. Še posebej se mi pa zdi močna domišljija, torej kaj vse si lahko človek zamisli ne glede na to ali je realno ali ne. In potem sem že pred leti prišel do zaključka, da v redu, sej ne verjamem v posmrtno življenje in višje sile, ampak če imam kot človeško bitje možnost verjet v neki nerealnega, si predstavljat in sanjat o tem, zakaj hudiča pa ne bi? :D Tako da na nek način čist dopuščam možnost, da neki več obstaja in me čaka čist hudo drugo življenje, kar se mi zdi kul razmišljanje napram "ojoj življenje je čist prekratko, dejmo se bat smrti, na konuc obžalujemo tist kar nismo nardil" in podobne bedarije :oh:

Že od vsega začetka čist dopuščam, da se moje mnenje o (ne)posmrtnem življenju spremeni, ampak zaenkrat še ni blo dovolj dobrih razlogov za to.
Looks like meat's back on the menu, booooys!

"Ok prvo vprašanje, kdo so Istari?" by Yibor, 2017

Celebriel Bodičejska

• Noldië
  • Ta title izgubim z naslednjim postom
  • *
  • Fëanor!
    • View Profile
Jaz imam sebe malo na sumu, da so mi tako všeč vilinci pri Tolkienu ravno zato, ker sem, ko sem prvič brala, mislila, da so čist nesmrtni. Ker mi je smrt ful scary, ampak ne vem, zakaj. Ne verjamem v pekel al pa kaj takega, da bi se bala, kaj bo po njej. Samo konci sami po sebi me strašijo.

Tako da mi je vedno grozno, ko folk debatira nekaj v smislu "joj, ta pa tko trpi zarad te pa te bolezni, boljš bi bilo, če bi umrl". Ne vem, a ste zihr, da on to hoče? Eni bi vsekakor izbrali smrt pred trpljenjem, ampak ker jaz zase nisem prepričana, če bi, ne bi upala trdit za druge.

Sicer pa, ker sem drugače proper agnostik, ne bi bila presenečena, če bi bilo življenje po smrti, ampak trenutno ne verjamem v to. Tudi v reinkernacijo ne, in o njej si mislil podobno kot Pepi. Mislim pa, da tudi če obsta življenje po smrti, da to ne pomeni, da si tam pri polni zavesti (se pravi kot zdajle, samo v oblačku/ognju kot nekakšen duh).

Zdaj pa še prošnja: Skor vsa (večja?) pokopališča imajo danes možnost, da te raztresejo, namesto da pokopljejo žaro. Kar je meni ekstra kul. Tako da bi jaz to izbrala, če bi me (po smrti?) kdo vprašal. Ampak kar bi blo pa še bolj kul, je pa, da če dobite povabilo na moj pogreb, da na skrivaj zamenjate pepel v žari pa potem mene naknadno stresate nekam v morje? (To je super nelegalno, dobite milko s ta celimi lešniki potem v afterlifeu.) Hvaaaaalaaaaaa!
"A king is he that can hold his own, or else his title is vain." Maedhros
"Aran se ya polë yava aranierya hya anesserya alacendë." Maitimo Nelyafinwë

Im Celebriel estannen, im i elleth-e-Gódhellim. Dorthon hîr vi Chimring.

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
Hudo, orki nardimo diverzijo in vmes k gledajo vsi v napačno smer, škrati zamenjajo pepel, potem ga pa vilinci svečano raztresejo, ko ne bo nobenga okol, a bo to uredu?  :h14023:
“If the human brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn’t.”

Celebriel Bodičejska

• Noldië
  • *
  • Fëanor!
    • View Profile
Ej, sliši se popolno!

(Ampak mislim, da na nobeni točki nihče razen pogrebcev nima dostopa do žare. Ker verjetno vsak drugi pride na to idejo. :D)

Zurbag

• Orki
  • Sluga tajne vatre, nositelj plamena Anora
  • *
    • View Profile
Zdaj pa še prošnja: Skor vsa (večja?) pokopališča imajo danes možnost, da te raztresejo, namesto da pokopljejo žaro. Kar je meni ekstra kul. Tako da bi jaz to izbrala, če bi me (po smrti?) kdo vprašal. Ampak kar bi blo pa še bolj kul, je pa, da če dobite povabilo na moj pogreb, da na skrivaj zamenjate pepel v žari pa potem mene naknadno stresate nekam v morje? (To je super nelegalno, dobite milko s ta celimi lešniki potem v afterlifeu.) Hvaaaaalaaaaaa!

O nečem podobnem imava z Manco neuradni dogovor, da hočeva biti oba upepeljena in naj potem pepel stresejo v neko luknjo na griču, kjer posadiš drevo gor. Ker pol postaneš gnoj za drevo (mogoče slab gnoj, ampak še vedno gnoj)! Poleg tega so pa drevesa super in še taka kul simbolika je :)
Looks like meat's back on the menu, booooys!

"Ok prvo vprašanje, kdo so Istari?" by Yibor, 2017

gaarg

• Orki
  • Gilgaladrielrond
  • *
    • View Profile
A loh iz mene nardite iz papir mašeja lutko za pogreb, medtem ko truplo razkosate in zakopljete na 7 placov, pol pa čez posadite gabre? To bi blo kr hudo.
btw, dejte sam prej prevert če sem res mrtu, recmo počakte ene 3 minute k če spim se bom v tem času že prevalil na drug bok tnx

Ulmiel

• Orthanc, utrdba zlobnega vešča Sarumana
    • View Profile

Kk nelegalno? Jst sm to hotela met za legit način mojega pokopa. Jst grem nazaj k Ulmoju, bemti!

Drgač kar se tiče posmrtnega življenja, se mi je zmeraj zdelo vse kar zadeva posmrtno življenje bolj nek safety net za vse tiste, ki se bojijo, da bodo v tem življenju ful zamudili. In za tiste, ki imajo zelo težko življenje. Pristna tolažba: v tem mi je težko, ampak v naslednjem bom za to poplačan. V tem ful delam, ali se žrtvujem za otroke ali za družbo al karkoli, ampak v naslednjem bom pa gotovo za vse to dobil čist hudo življenje, kjer bo vse po moje. Na ta način.
Kaj jst osebno mislim? Verjamem, da nekaj je v zavesti, kar ni samo splet kemije in delovanja telesa. Ne vem, mogoče mal naivno, sam če je vse kar čutim in vidim in mislim samo posledica kemičnih reakcij v gobi, ki mi raste v lobanji, se mi zdi mal ... disappointing. Samo to je tudi ego človeka, I think. Želiš in misliš, da si nekaj več. Možno pa da si samo en ffk narave, ki zraste, je, umre in gre nazaj v naravo. Sam vseeno upam da ne. In pomoje se ta zavest nekam prenese, v planet ali v vesolje. Samo da je res samo kaplja v morje, in da smo v veliki sliki vesolja precej nepomembni.
Se mi pa zdi, kot je en že omenil, da gre za restart zavesti. Da se ne spomniš, če je bilo kaj prej. ali da vzporedno s tem življenjem živiš še neskončno verzij na neskončno Zemljah, če verjamete tej teoriji. Bilo bi pa zanimivo videti, če bi kdaj lahko se tolk razvili, da bi lahko enkrat za vselej si odgovoril, če obstaja več plasti zavesti oz. če obstajajo prejšnja življenja, da bi nekak pogruntal en sistem. Ker zdej je teorija, da se naš značaj odraža deloma preko vzgoje, deloma pa "iz DNKja", pač da je dedno. Kaj pa če ni DNK ampak zavest, ki pobira iz prejšnjih izkušenj? Ne vem, ne pravim da to verjamem, sam zdej me je prešinolo.
Sam prej je treba orožja razvit pa se pobit. :)

Mantaur

• Škrati
  • Gledač vode
  • *
    • View Profile
Še mojih pet centov o posmrtnosti. Sumim/upam, da se del naše zavesti po smrti ohrani, ampak tu nastane določen problem. Ker je dotični duh navajen snovnega telesa, se tako razprši, da komaj še velja za posamezno entiteto. Lahko, da se kasneje udomi v novem bitju, magari z deli drugih, kar zna povročiti razne deja-vuje in podobne kratke stike. Po podobnem načelu mi delujeta nebesa in pekel, torej da ne gre za konkretna kraja, kjer nas čakata nagrada ali tepežkanje, ampak nekaj, kar si ostanki našega duha ustvarijo glede na občutke ob smrti. Isti izvor bi znali imeti tudi kakšni paranormalni pojavi (hm, prevečkrat imam opravke z Ghost hunterji).

Kar se tiče drevesastega pokopa, sem zelo za. Obstajajo že prav mladike točno za ta namen, samo ne vem, ali je pri nas ta način že dovoljen.
Curse your sudden  but inevitable betrayal.

Celebriel Bodičejska

• Noldië
  • *
  • Fëanor!
    • View Profile
Počas lahko začnemo zbirat sredstva za gil-galadovski gozdiček. :D
Sam mora bit ob morju. :D