Username: Password:

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Celebriel Bodičejska

Pages: [1] 2
1
Profesor in Arda / The Fall of Gondolin - samostojna knjiga
« on: April 10, 2018, 10:30:11 AM »


30. avgusta 2018 izide The Fall of Gondolin kot samostojna knjiga. Ta zgodba je, skupaj s Túrinom in Lúthien, ena redkih, ki lahko stojijo samostojno, čeprav se mogoče iz Silmarilliona niti ne zdi tako. Je ena Tolkienovih najstarejših zgodb in gre v svoji prastari različici zelo v detajle, sploh glede izgleda mesta in prebivalstva (mislim, da smo enkrat delali zastavice z gondolinskimi grbi - no, to je vse popisano v raznih verzijah te zgodbe). Da o tankih in stotinah balrogov ne govorim.

Kot urednik je tudi tokrat podpisan Christopher Tolkien, čeprav je v predgovoru v Berna in Lúthien napisal, da bo to verjetno njegovo zadnje delo. Res je dal težo tistemu "verjetno", hehe, če je uredil še nekaj. Christopher verjetno ne more ven iz Srednjega sveta, originalnega, literarnega, s stotimi različicami zakompliciranega Srednjega sveta. Upam, da se loti še česa!

Ilustriral bo Alan Lee.

2
Nova namizka na temo LOTR-a, izide konec leta:

https://www.tolkiensociety.org/2018/04/new-lord-of-the-rings-board-game-due-out/

Kul. Edino opis, da člani bratovščine tekmujejo en proti drugemu, mi je zgrešen. Logičen za igro, ni pa logično za to zgodbo.

3
Fëanorjeva delavnica / Dan branja Tolkienovih del 2018
« on: February 10, 2018, 11:14:10 PM »
Še mesec in pol do Tolkien Reading Day. Kot že veste,  The Tolkien Society določi temo, in letos so zgodnji.

Torej, tema je

Home and Hearth: the many ways of being a Hobbit

Letos je 25. marec na nedeljo, tako da bomo vsi imeli čas. :D Kam bi šli? Kaj bi brali?

4
Fëanorjeva delavnica / 3. januar 2018
« on: January 01, 2018, 09:21:45 PM »
Helou, ne pozabit na najpomembnejši dan v letu!

To sredo ob 16h v pizzeriji v Študentskem kampusu ali pa ob 18h na dejanskem dogodku.

Debate, pictionary, PROFESOR, srečelov itd.

Dogodek na FB: https://www.facebook.com/events/356828764728764/

5
Profesor in Arda / Vilinski in drugi jeziki Srednjega sveta
« on: August 09, 2017, 10:37:36 AM »
Za vse zainteresirane:  To (šolsko?) leto bo potekal intenziven e-tečaj (neo)sindarina. Pripravila ga je Fiona Albini Jallings, ena iz serije bolj znanih Tolkienovih lingvistov. Delo bo, če prav štekam, tedensko, pač imaš učbenik in naloge in oddajaš in lahko se posvetuješ z učitelji (podobno, kot smo imeli mi quenyo). Nekdo je vprašal avtorico, koliko je realno dela na teden, pa je rekla, da odvisno seveda od tempa dela in kako hitro se učite, ampak recimo vsaj dve uri pa.

Tečaj je brezplačen, je pa treba kupiti učbenik (e-knjiga stane okrog 8 dolarjev, fizične verzije so več). Če nimate denarja, lahko tudi pišete avtorici in vam pošlje pdf brezplačno (upam, da tega ne bo kdo izkoriščal, ker 8 dolarjev res ni nikakršen denar za učbenik, da ne omenjam tega, da se mora potem celo leto z učenci ubadat).

Link: https://academy.realelvish.net/2017/08/01/registration-for-gelio-edhellen-is-open/

Mal se zadevi kolca sicer (zafrkava pri registraciji), ampak upam, da bojo kmalu uštimal.

Če se bo kdo prijavil, naj mi pove, pa lahko kaj skupaj delamo, če bo zagustilo. Jaz se bom zagotovo (probala vsaj, ker je omejitev 30 učencev), sicer bo verjetno kar šok, ker sem do zdaj delala po Renku in teli uporabljajo druge interpretacije, ampak mi je kul, ker te tečaj sili, da delaš redno in sproti, pa še nekoga imaš za pogovor.

6
Bodleian Library, ki ima v lasti mnoštvo Tolkienovih rokopisov, pripravlja razstavo o Tolkienu, na kateri bodo na ogled ne le dela (originalni rokopisi, risbe, fotke in podobno), ki so v njihovi lasti, temveč tudi dela, ki so spravljena v ZDA (Marquette University) in po privatnih zbirkah. Tako da si predstavljam, da bo tole res vredno ogleda.

Link: http://www.bodleian.ox.ac.uk/news/2017/mar-17

Razstava bo trajala samo pet mesecev.

7
Domišljija ne pozna meja / Vienna Comic Con 2017
« on: July 06, 2017, 05:05:17 PM »
Yay, VIECC! Lani je bilo super, kdo gre še letos?

Spletna stran: http://www.viecc.com/

Letos bo med drugim gost John Rhys-Davies, torej Gimli/Treebeard! Bi moral biti že lani, pa ga je zamenjal Billy Boyd.

Objavljam pa to danes, ker so odprli predprijave za tekmovanje v cosplayu (vem, da vas je nekaj, ki bi lahko poizkusili). Možno se je pa prijavit do 15. oktobra!
http://www.viecc.com/en/highlights/cosplaycontest/

8
Celegorm in Curufin prideta na Himring do Maedhrosa po štali, ki sta jo zakuhala v Nargothrondu (je topično zdele, ker to je dogajanje iz Berna & Lúthien):


9
Fëanorjeva delavnica / En nov društven projekt, zihr
« on: May 27, 2017, 10:58:17 AM »
OK, backstory: Če ste se kdaj vozili z mano v avtu, ste morda opazili, da imam eno trapasto navado, da (večinoma angleške) komade simultano prevajam v slovenščino, ko jih pojem, ker je rezultat vedno smešen (na slab način).

Včeraj tko pojem Emerald Sward od Rhapsody (Za-a kraaalja, dežeeelo, za gooooore, za doliiiiiiiiiiiine, kjer zmaaaaji letééééé), pa komentira Blaž: "To bi moral posnet kot narodnozabavni komad. Tko, v proper nošah. Pa zmaja bi nafotošopiral, kako leti čez Grintavec."

A LOHK TO RES NEKAKO NAREDIMO?

Ok ... Se bom sama pospremila ven.


10
Profesor in Arda / Beren in Túrin
« on: May 23, 2017, 11:37:29 PM »
Razmišljala sem, da sta oba človeška (!) karakterja znotraj vilinske zgodovine, pa imata najdaljši in celo samostoječi zgodbi (za razliko od vseh ostalih, ki se nekako vlečejo v krajših odlomkih malo tu, malo tam). In težko bi si bila bolj različna tako po dejanjih kot po usodi. Kaj je tisto, kar vas pritegne (ali odbije) pri enem ali drugem?

11
Profesor in Arda / Beren in Lúthien, samostojna knjiga
« on: May 16, 2017, 12:17:03 AM »
1. junija 2017 izide knjiga Beren and Lúthien, uredil Christopher Tolkien (yay, sem že mislila, da je nehal delat). Torej ob 100-letnici nastanka. In ker smo leta 17 in je bila spisana leta 17, tole pišem 17 dni pred uradnim izidom. Ha!

Založnik pravi:

Quote
    Painstakingly restored from Tolkien’s manuscripts and presented for the first time as a fully continuous and standalone story, the epic tale of Beren and Lúthien will reunite fans of The Hobbit and The Lord of the Rings with Elves and Men, Dwarves and Orcs and the rich landscape and creatures unique to Tolkien’s Middle-earth.

    The tale of Beren and Lúthien was, or became, an essential element in the evolution of The Silmarillion, the myths and legends of the First Age of the World conceived by J.R.R. Tolkien. Returning from France and the battle of the Somme at the end of 1916, he wrote the tale in the following year.

    Essential to the story, and never changed, is the fate that shadowed the love of Beren and Lúthien: for Beren was a mortal man, but Lúthien was an immortal Elf. Her father, a great Elvish lord, in deep opposition to Beren, imposed on him an impossible task that he must perform before he might wed Lúthien. This is the kernel of the legend; and it leads to the supremely heroic attempt of Beren and Lúthien together to rob the greatest of all evil beings, Melkor, called Morgoth, the Black Enemy, of a Silmaril.

    In this book Christopher Tolkien has attempted to extract the story of Beren and Lúthien from the comprehensive work in which it was embedded; but that story was itself changing as it developed new associations within the larger history. To show something of the process whereby this legend of Middle-earth evolved over the years, he has told the story in his father’s own words by giving, first, its original form, and then passages in prose and verse from later texts that illustrate the narrative as it changed. Presented together for the first time, they reveal aspects of the story, both in event and in narrative immediacy, that were afterwards lost.


Zanima me, ali bo razširjena kompilacija (kot je The Children of Húrin) z opombami ali bo bolj izgledalo, kot da je poglavja o B & L iz različnih HoMe zbral v eno knjigo. In kako daleč nazaj bo šel, vse do Tevilda, princa mačk, in njegove kuhinje, ali bo vsaj to izpustil? Če bomo dobili leto 1917, bo zraven tudi to. :D

Zdaj pa moram še potožit. Uradna izjava pravi "Essential to the story, and never changed, is the fate that shadowed the love of Beren and Lúthien: for Beren was a mortal man, but Lúthien was an immortal Elf." Ehm, v verziji iz 1917 je Beren vilinec, tko da tolk o bistvenosti elementa in tem, da se ni nikoli spremenil.

12
Profesor in Arda / Nauglamír
« on: May 09, 2017, 12:40:58 PM »
Evo, ena taka v izi špekulativna debata (pa morda ideja za kak škratji RISK):

Torej, Nauglamír, ekstra fensi ogrlica, ki so jo naredili škratje Belegosta v 1. dobi in eden največjih škratovskih zakladov. Kaj se je zgodilo z njim?

Zadnjič je Nauglamír v Silmarillionu omenjen, ko je vanj še vdelan Silmaril in ko si ga natakne Dior v Doriathu. Njega napadejo Fëanorjevi sinovi, ki hočejo Silmaril nazaj, ampak se do dragulja ne dokopljejo, ker Diorjeva hči Elwing s Silmarilom pobegne. Potem izvemo še, da se ona s Silmarilom na prsih vrže v morje in odleti Eäredilu naproti in Silmaril konča kot še ena zvezda na nebu, skupaj z Eärendilom, ki ga nosi na čelu. Glede na lokacijo Silmarila pri Elwing in Eärendilu (prsi in čelo) ne more biti več del ogrlice.

Vprašanje je, na kateri točki je bil Silmaril vzet iz Naulamírja in kaj se je s škratjo ogrlico zgodilo?

(BTW, Tolkien Gateway tu faila, ker po njihovo Elwing nosi Nauglamír, ko se vrže v morje, ampak viri, na katere se sklicujejo, govorijo samo o Silmarilu.)

13
Profesor in Arda / Prodaja Tolkienovih knjig
« on: May 05, 2017, 05:19:09 PM »
Samo za info, kontaktirala me je ena gospa, ki prodaja prvo slovensko izdajo Hobita (1986), za 12 eur + poštnino (vsaj toliko je bila cena nekoč). Če še koga zanima, naj mi sporoči, pa dam kontakt.

14
Danes mi ni šlo iz glave to vprašanje. Torej, če so srednjesvetski mornarji želeli varno plovbo, niso prosili Ulma za pomoč, temveč Uinen, ker je ona mirila valove (razen, če ji kaj ni bilo prav). Na koga so se pa obrnili lovci, če so potrebovali dober ulov, da bi nahranili družino? Na Oromëja, najboljšega lovca? Samo on jim - se mi zdi - ne bi poklonil svoje moči, nad živalmi pa ni kraljeval. Yavanno, ki je živali ustvarila? Njej že pred veki ni bilo kul, da bodo Ilúvatarjevi otroci sekali drevesa in žrli živali, tako da si težko predstavljam, da bi jim pomagala, prej bi požegnala kako korenino, da jih spotakne. Se niso imeli na nikogar obrniti?

15
Fëanorjeva delavnica / Fotkanje za koledar 2018
« on: April 10, 2017, 03:18:03 PM »
Spet bomo začeli fotkati za koledar 2018. Tema je Silmarillion. Trenutno imamo naslednje fotke:
- Beren in Lúthien,
- prisega Fëanorjevcev,
- Helcaraxë,
- Elwing čaka Eärendila.

Manjka jih torej še 8. Idej je kar nekaj, izbranih lokacij tudi, ni še nujno to dvoje skupaj povezano, tako da vsa mnenja dobrodošla.

Res si želim posneti Morgotha in Húrina, pa me zanima, če imate kak preblisk, kako. Ker potreboval bi se en večji, temačni gospod Morgoth (razmišljala sem o kombinaciji orkovske maske in posebne krone, oklepa itd.) ter zraven sedeči manjši možic Húrin (standardna bojevniška oprema, pa zdelan in ranjen bi moral zgledat). Pa sedel je na vrhu Thangorodrima ... Kje bi se dalo fejkat prestol na vrhu vulkana? :D

Od lokacij bi želela fotkati na treh:
- ob slapu Peričnik (ker je možno hoditi za njim (vsaj predlani je šlo));
- na poti skozi dolino Vrat so eni kul previsi;
- v gorah malo pešpoti stran od Vršiča (pot na Slemenovo špico, če je kdo bolj pohodniške sorte).
Nisem še uspela povezati lokacije s sceno, a koga kaj od tega na kak prizor spomni? :D

To je zaenkrat to. Bi bilo super, da bi se fotkanje končalo pred VLS oz. najkasneje takrat, ker potem bi ga morda lahko imeli že za NMN pripravljenega.

Pages: [1] 2