Username: Password:

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Celebriel Bodičejska

Pages: [1] 2 3 ... 11
1
Domišljija ne pozna meja / Re: MCU - (Marvel cinematic universe)
« on: April 14, 2018, 11:09:56 AM »
Fak so jih zadel :D


2
Profesor in Arda / Re: The Fall of Gondolin - samostojna knjiga
« on: April 13, 2018, 11:54:19 AM »
Dobro vprašanje, ampak Berna in Lúthien niso prevedli (dvomim, da je še v delu), tako da najbrž te tudi ne bodo.

3
Profesor in Arda / Re: The Fall of Gondolin - samostojna knjiga
« on: April 11, 2018, 09:21:51 PM »
Zelo verjetno bo bolj Beren & Lúthien.

Najbolj celostna verzija Gondolina je nastala 1916/17 in bo - vsaj tako jaz mislim - podlaga za tole knjigo, potem pa bodo zraven še razne variante. Problem pa je, da ni kompatibilna s tem, kar se je kasneje znašlo v Silmarillionu. Tako da bi znali biti tisti, ki pričakujejo novega Túrina, precej razočarani. Če že ne različic, bo pa knjiga potrebovala vsaj ogromno komentarjev, vse od pojasnjevanja sprememb v temah do razlage sprememb v imenih (tudi za cele vrste, vilinci so v tej zgodbi še gnomes, ne elves). Razen če bodo posodobili te zadeve že v samem besedilu, sam to ni Christopherjev m. o. Bomo videli.

Me pa ful zanima, če bo zraven tudi kaj zgodovine zgodb o Eölu. Ker v tej polni verziji iz 16/17 ne izveš nič o Maeglinovi preteklosti. Samo to, da je kraljev nečak. Pa se mi zdi, da je celotna zgodovina z Eölom in Aredhel zelo pomembna za razvoj njegovega karakterja. Brez konteksta je samo stereotipen negativec.

Ali pa, a bodbo vključili okvirno zgodbo?

4
Profesor in Arda / The Fall of Gondolin - samostojna knjiga
« on: April 10, 2018, 10:30:11 AM »


30. avgusta 2018 izide The Fall of Gondolin kot samostojna knjiga. Ta zgodba je, skupaj s Túrinom in Lúthien, ena redkih, ki lahko stojijo samostojno, čeprav se mogoče iz Silmarilliona niti ne zdi tako. Je ena Tolkienovih najstarejših zgodb in gre v svoji prastari različici zelo v detajle, sploh glede izgleda mesta in prebivalstva (mislim, da smo enkrat delali zastavice z gondolinskimi grbi - no, to je vse popisano v raznih verzijah te zgodbe). Da o tankih in stotinah balrogov ne govorim.

Kot urednik je tudi tokrat podpisan Christopher Tolkien, čeprav je v predgovoru v Berna in Lúthien napisal, da bo to verjetno njegovo zadnje delo. Res je dal težo tistemu "verjetno", hehe, če je uredil še nekaj. Christopher verjetno ne more ven iz Srednjega sveta, originalnega, literarnega, s stotimi različicami zakompliciranega Srednjega sveta. Upam, da se loti še česa!

Ilustriral bo Alan Lee.

5
Nova namizka na temo LOTR-a, izide konec leta:

https://www.tolkiensociety.org/2018/04/new-lord-of-the-rings-board-game-due-out/

Kul. Edino opis, da člani bratovščine tekmujejo en proti drugemu, mi je zgrešen. Logičen za igro, ni pa logično za to zgodbo.

6
Domišljija ne pozna meja / Re: Harry Potter
« on: April 08, 2018, 10:52:30 PM »
A je možno, da je krivo to, da so bili ti otroci premladi za knjige, ko so izhajale, in filme, ko so prihajali ven? Generacija 2000 je bila stara 11, ko je prišel ven zadnji film, kar pomeni, da so še malo ujeli hype. In potem mlajši ko so, manj so povezani z njim, in za te generacije je Potter morda dost passe, saj je zadeva, k je bolj všeč staršem, in torej po defaultu ne-kul?

7
Ujeto v kamero, glasbo, na papir ... / Re: Gospodar prstanov - serija
« on: April 08, 2018, 10:43:21 PM »
No ja, če napovejo 5 sezon in je prva polom, lahko še zmeraj skenslajo. :D

To že, ampak a se ti zdi, da napoved 5 sezon pomeni, da že približno vejo, kaj bodo delal tolk časa? In če ja, kaj?

Mene zanima, kaj lahko (pa rečmo, for argument's sake, da ful huda) serija nardi za fantasy (al pa kr konkretno -- LotR) sceno po svetu (in valda v Sloveniji). Mislm, a je na tej fronti sploh še kej, česar ni dosegu že Jackson s svojo trilogijo?

Za "starejši" folk bolj malo, lahko pa mogoče privabi mladino (LOTR je le star že 17 let - za trenutne najstnike je to predpotopni film).

Plus, pol je kle še GoT, k je ostalim fantazijskim serijam vzel kr neki prostora. 

Mene ful skrbi, da bodo šli v blood, sex and gore, GoT-style. Ker to je čisti ne-Tolkien. Samo glede na to, da je nekaj požegnal Tolkien Estate, se mi morda ni treba tega bat.

Mi je pa v bistvu žal, da serija ne bo pač sam še ena ekranziacija Gospodarja prstanov. Zakaj, v bistvu sam zato, ker mam js en tak itch, da me zanimajo še kšni drugi zorni koti. Okej, vidu sm Bakshijevo risanko pa Jacksonov film. Zdj hočm pa mogoče vidt še serijo, pa Tarantinov poskus, pa verzijo z novo generacijo igralcev,  pa modernizacijo v izvedbi bratov Coen ... in n drugih tejkov. :D

Tarantino naj bi snemal naslednji Star Trek. Vsaj govorilo se je ful o tem, ne vem, če so potem kaj podpisali. In si tega ful ne predstavljam. LOTR pa še manj. :D

Tarantino pa brata Coen so mi kul, ampak so mi njihovi slogi čisto nezdružljivi s Srednjim svetom. Recimo pred Hobiti mi je bila novica, da se bo zadeve lotil del Toro, super, ker mi je njegovo delo carsko in ker je nekak pasal, k itak dela fantasy. Ampak Hobiti so bili polomija. Ne vem, kje tiči krivda, v del Torovi originalni zasnovi ali v Jacksonovi predelavi, ampak nočem več tega gledat.

Sicer priredba ne vzame nič originalu (knjige in prvi filmi bodo obstajali, tudi če nekdo zafrkne remake), ampak ker je še toliko materiala o Srednjsem svetu napisanega, bi bilo meni bolj všeč, da bi se lotili česa novega. Ampak nisem pa mislila fan fictiona. :(


8
Ujeto v kamero, glasbo, na papir ... / Re: Gospodar prstanov - serija
« on: April 07, 2018, 10:10:36 PM »
Men je še najbolj zanimivo to, da so napovedali pet sezon.

To je samozavest serijsko.

Ker ne glede na to, koliko folka je navdušenega nad Srednjim svetom, če bo prva - ali druga - sezona vsebinsko zanič, bodo sčasoma začeli izgubljati gledalce. Vem sicer, da enim platformam ni več treba skrbet za klasični rejting (Netflix je tak, ne vem za Amazon), ampak to je še zmer konkretna vezava za leta vnaprej.

In potem me firbca, zakaj?

A imajo vsebinsko že dejansko določeno, kaj bodo snemali (da imajo torej vsebine za 5 sezon, po možnosti bodo za znižanje stroškov vse takoj posneli, kot so glavnino za filme). Ker v tem primeru se meni misli spet vračajo k Silmarillionu. Ne vem namreč, kako bi lahko snemal serijo o Aragornovi mladosti (to je bilo eno od ugibanj), pa že vnaprej zacahnali pet sezon tega. Ker bi si morali VSE izmislit in to je pri vesolju s ful občutljivimi fani dost tvegano. Že za eno sezono, kaj šele za pet. Razen, če so mišljene vsebinsko različne sezone, recimo ena o Aragornu, ena o Legolasu, ena o Gandalfovih pohajkovanjih itd., torej da bomo počekirali drugo serijo, če bo prva slaba, ker ne bosta tolk povezani.

Druga opcija je pa še, da so bile to kake zunanje pogodbene zahteve. Da recimo Estate ni hotel prodat, ne da bi se pri Amazonu obvezali za mnogo vsebine. Ali kaj podobnega.

9
Domišljija ne pozna meja / Re: Meteorita
« on: April 07, 2018, 09:33:26 PM »
Nekaj politikov in glasbenikov (iz Znanega obraza). Nič ni bilo posebej prilagojeno za ta dogodek, ne liki ne štosi.

10
Domišljija ne pozna meja / Re: Meteorita
« on: April 07, 2018, 09:03:52 PM »
Meteorita 2018!

Vreme je bilo fajn, posledično tut cel dan.

Predavanja/debate niso bili najbolje izpeljani (na programu so bili trije, od tega prvega sploh bilo ni, in to brez pojasnila; ostalo dvoje je bilo pa zunaj na glavnem odru, nobenih stolov ali klopic (razen v lokalu zraven), in veliko šundra od otroških delavnic, tako da nisem sigurna, če je sploh kdo poslušal ... tako da je bilo vse bolj samo sebi namen). Mene je to v bistvu najbolj zanimalo, tako da nisem ravno veliko odnesla od vsega skupaj.

Zabavni program je predstavljal Tilen Artač, ki je bilo zabaven kot nohti po tabli. Ne vem, kaj je bilo slabše, njegovi poskusi posnemanja (ker razen morda ritma govorjenja ni zadel a ma nič) ali dejstvo, da štosi, ki naj bi bili povezani z liki, ki jih je imitiral, niso bili smešni. Tudi publika, se mi zdi, ni bila ravno impresirana. Par jih je sicer umiralo od smeha, večina se je pa v najboljšem primeru nasmihala.

Če pustim to dvoje ob strani, je bilo pa čisto fletno. Folka dost, "športni" oz. tekmovalni program je bil ful obiskan, za otroke je bil cel lajf, mi smo se tudi dost narežali in nafejspalmali.

Aja, slovenska risanka Martin Krpan. Pol zvoka je bilo, kot da bi gledal mr. Beana, pol so bili pa fensi slovenski igralci za posojevalce glasov. Način risanja je bil tak jokerjevski (meni izredno grd, ampak to je pač stvar okusa), v zgodbo so uspeli vnesti repetativni toilet humour. Blah. V bistvu je bila kao fora na to, da je angleška sol soliter, zato mora imeti kobila, ker je je neki pojedla, eksplozivne prebavne motnje, hahaha - not. Aja, plus stran risanke je bila uporaba originalnega Levstikovega teksta v dialogih. Je pa zaradi tega Krpan izpadel še bolj kot Johnny Bravo, kot bi že zaradi samih sličic in režije.

Ja, toj to.

11
Domišljija ne pozna meja / Re: Harry Potter
« on: April 06, 2018, 04:19:49 PM »
BTW končno imamo konkretne informacije o HP igri s figuricami: https://www.knightmodelshp.com/showcase

:adore:

Društvena knjižnica se seveda priporoča. :D

12
Domišljija ne pozna meja / Re: MCU - (Marvel cinematic universe)
« on: April 05, 2018, 10:58:41 PM »
Haha, res sem zamešala Spidermana z Deadpoolom. How lame is that? :D

Captain Marvel pa poznam. Drugo leto pride solo film. Brie Larson <3

13
Domišljija ne pozna meja / Re: MCU - (Marvel cinematic universe)
« on: April 05, 2018, 10:54:25 AM »
Glede na folk na sliki bi ugibala, da gre za kolaž Marvelovih likov, ki ga je en fan naredil.

A te firbca, kaj dela Deadpool na njem? :D

14
Domišljija ne pozna meja / Re: Fanfest na svoji spletni strani
« on: March 30, 2018, 01:00:14 PM »
Kakšen link?

Na netu trenutno najdem samo tole na strani od Celjskega literarnega društva, samo to je za lani: http://cld.si/Fanfest.html

15
Fëanorjeva delavnica / Re: Dan branja Tolkienovih del 2018
« on: March 25, 2018, 11:06:03 PM »
Kratko poročilo: Bilo nas je mislim da 12. Od tega sedem članov, en bivši član in štirje simpatizerji. Dobra poteza je mogoče malo glasna, ampak na koncu vseeno ni nihče pokuril glasilk. Slišali smo pa vse mogoče o hobitih, zelo so bile popularne pesmi, pa lepo je bilo slišati odlomke v latinščini.

Pages: [1] 2 3 ... 11